Almanya'da Şirket Kurma
Almanya’da şirket kurmanın ne gibi avantajları vardır?
Avrupa Birliği ile yapılan ticaretlerde, satıcı firmanın Türkiye’de yerleşik olması ne yazık ki bazı ön yargıları beraberinde getirmektedir. Bunların başında, malın teslim edilmemesi veya ayıplı ya da eksik teslim edilmesi durumunda yaşanabilecek hukuki ihtilafların vereceği zararlar gelmektedir. AB şirketleri, bu gibi sorunlar yaşadıklarında Türkiye’den karşı alacaklarını tahsil edemeyeceklerinden endişe edebilmektedirler. Bu durum, daha fazla satış parası ödemek pahasına da olsa muadil bir ürünü Avrupa’da yerleşik şirketlerden temin etmelerine sebebiyet vermektedir.
İkinci bir sorun; alıcı konumundaki AB şirketlerinin özellikle satış sonrası hizmetlerin temininin başka bir AB şirketinden daha kolay yapılabileceğini düşünmeleridir. Türkiye’nin lojistik olarak AB’ye olan uzaklığı, derhal müdahalenin zorluğu, satış sonrası hizmetler ve ürün sorumluluğu mevzuatındaki farklılıklar satış sonrası hizmetler noktasında Türkiye’de yerleşik şirketlerin pazarlamada ellerini zorlaştırmaktadır.
Bu gibi sorunlar, firmalarımızın AB pazarına doğrudan girişini zorlaştırmakta, onları bir bayi ya da acente üzerinden ticaret yapmaya yöneltmektedir. Bu ihtimalde ise ürün kârı paylaşıldığı gibi, her zaman umulan verim de elde edilememektedir. Hiç şüphesiz, Türkiye’de yerleşik pek çok firmamız gerek pazarda bilinirlikleri ile gerekse AB firmaları ile bir şekilde doğrudan ticarete başladıktan sonra müşteri memnuniyetini sağlayarak onların referansı ile başka firmalarla da ticaretini başarılı şekilde yürütüyor olabilir. Fakat bu firmalarımızın dahi Almanya’da kuracakları bir şirket ile ticaretlerini devam ettirmeleri cirolarının yükselmesine yardımcı olacaktır. Nitekim Almanya, AB’nin ekonomik olarak en güçlü ve en itibarlı ülkesi olmasının yanı sıra, merkezi konumu dolayısıyla lojistik faydaları da beraberinde getirmektedir. Özellikle üretim yapan firmalarımızın Almanya’da kuracakları şirket ve belki de burada açacakları bir depo üzerinden dağıtım yapmaları, ticaret hızını artırma noktasında çok önemli faydalar sağlamaktadır. Ayrıca satıcı firma artık bir AB firması olacağı için alıcılar nezdinde oluşan güven olumlu yönde hızla değişmektedir. Böylece pazara girerken ve pazarda büyürken fayda sağlanmaktadır.
Alman Hukuku’na göre Almanya’da Kimler Şirket Kurabilir? Hangi Sermaye Şirketi Türleri Mevcuttur?
Alman Uluslararası Ticaret ve Ödemeler Kanunu (Außenwirtschaftsgesetz, AWG)’na m. 1’e göre yabancı ülkelerle mal, hizmet, sermaye, ödemeler ve diğer ticaret türlerinin yanı sıra mukim şahıslar arasında yabancı değerli eşya ve altın ticareti (dış ticaret ve ödemeleri) kural olarak kısıtlanmamıştır. Bu Kanun aynı zamanda yabancı yatırımcılar için de uygulanmaktadır. Dolayısıyla bir yabancı ile bir Alman’ın Almanya’da yatırım yapması ve bu kapsamda şirket kurması kural olarak aynı esaslara tâbidir. Bunun bir sonucu olarak, Almanya’da şirket kurabilmek ya da mevcut bir şirketin hisselerini devralabilmek için Almanya veya AB vatandaşı olmaya gerek bulunmamaktadır. Bu sebeple Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişiler, oturum izinleri olmasa bile, Almanya’da şirket kurabilir, ortağı olabilirler.
Türk Ticaret Kanunu’nu hazırlanırken Alman Ticaret Kanunu (Handelsgesetzbuch) mehaz alınmıştır. Bu sebeple şirket türleri önemli ölçüde benzerlik arz etmektedir. En yaygın ve kullanışlı şirket türü olarak kabul edilen GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung)’in bizim Kanunumuzdaki karşılığı limited şirkettir. Anonim Şirket’in karşılığı olan AG (Aktiengesellschaft) ise prosedürlerinin fazla olması ve yönetim zorluğu gibi sebeplerle borsaya açılma süreçleri haricinde fazlaca tercih görmemektedir.
Şirket kuruluşu Almanya’da noterler aracılığı ile yapılmaktadır. Kurucuların Almanya’ya gelememesi halinde Türkiye’de bir noter vasıtasıyla çıkarılacak bir resmî özel vekaletname ile de şirket kurma işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Alman noteri gerekli evrakları temin edip işlemleri tamamladıktan sonra, kuruluş belgelerini ve ana sözleşmeyi ticaret sicilinin tutulduğu Ticaret Mahkemesi’ne sunmakta, Mahkeme tarafından yapılacak tescille de şirket kurulmaktadır. Bu aşamaların tamamlanması zaman aldığından, noter tasdikinden mahkeme tesciline kadar geçen sürede şirketin faaliyetlerine başlayabilmesi (örneğin bankada hesap açabilmesi vs.) için Alman Ticaret Kanunu’nda özel bir geçici şirket türü düzenlenmiştir. TTK’ya da “ön şirket” olarak alınan Vorgesellschaft döneminde, ortaklar sınırlı bazı hukuki işlemleri gerçekleştirebilmekte fakat bu işlemler sebebiyle beyan edilen şirket sermayesi ile değil, şahsî mal varlıklarıyla sorumlu olmaktadırlar.
Almanya’da Bir Limited Şirket (Gmbh) Kurabilmek İçin Ne Kadar Bir Sermaye Gerekmektedir?
Almanya’da bir limited şirket (GmbH) asgari 25.000 Euro sermaye ile kurulabilmektedir. Bu sermayenin yarısının (asgari 12.500 Euro) noter tasdikinden sonra, mahkeme tescilinden önce şirket adına Almanya’da açılacak bir banka hesabına yatırılmış olması gerekmektedir. Sermaye ortak tarafından banka aracılığı ile transfer edilmeli ve Alman makamlarının karapara mevzuatı kapsamında paranın kaynağını sorabilecekleri bilinmelidir. Şirket tek ortakla kurulabileceği gibi birden fazla ortağı da bulunabilir. Aynı şekilde birden fazla müdürünün bulunması da mümkündür. Müdürlerin temsil yetkilerinin sınırları ana sözleşmede belirlenebilir.
Belirtilen sermaye resmî şirket sermayesidir. Bu sermayeden şirket için harcamalar yapılacaktır. Bu sebeple yapılacak faaliyete göre daha fazla sermaye ihtiyacı duyulabilir. Bu durumda kuruluş aşamasında daha yüksek bir sermaye belirlenebileceği gibi, sonradan da sermaye artırımına gidilebilir. Türkiye’de şirket idare edilirken şahsi sermaye ile şirket sermayesinin birbirine karıştığı, şirket borçlarının ortaklar tarafından bizzat ödendiği, kâr paylaşımı yahut resmi herhangi bir karar alınmaksızın şirket gelirinden ortaklara ödemeler yapıldığı sıkça görülmektedir. Almanya’da şirket idaresinde bu tür usulsüzlüklerden kaçınılmalıdır. Aksi halde önemli yaptırımlarla karşı karşıya kalınması durumu söz konusu olabilir. Ayrıca yatırımcı vizesine başvuru yapılmak istenirse, şirketin faaliyetlerini inceleyen bir iş planı (business plan) yapılması gerekmektedir. Bu aşamada şirketin sermayesinin planlanan ticari faaliyet için yeterli olup olmayacağı önem arz etmektedir.
Şirket Kurmak ve Bu Şirket Üzerinden Ticari Faaliyette Bulunmak İçin Vize Gerekli Midir?
Kural olarak şirket kurmak için vize gerekli değildir. Almanya’da bulunan bir kişiye resmi vekaletname vererek şirket kurma işlemleri tamamlanabilir. Bununla birlikte bazı noterliklerin ortağı şahsen imzaya davet ettiği de bilinmektedir. Bir defaya mahsus olmak üzere Schengen vizesi ile ya da yeşil pasaport ile Almanya’ya gelmek bu prosedürü tamamlamak ve işlemleri hızlandırabilmek adına yeterlidir.
Şirket Kurulduktan Sonra Almanya’dan Oturum İzini Alınabilir mi?
Şirket kurulduktan sonra, ortak işlerini dilerse Almanya’da uzun süreli oturum hakkı talep etmeden, Schengen vizesine başvuru yaparak bu vizedeki sınırlamalar dahilinde yürütebilir. Örneğin Almanya’ya gelerek sözleşmelerini imzalayabilir, fuarlara katılabilir, AB içerisinde serbest dolaşım hakkına sahip olabilir. Öte yandan yeni kurulmuş bir şirketin bu şekilde uzaktan idare edilmesi her zaman mümkün olmaz. Bu durumda oturum izni başvurusu yapılması gerekir. Oturum başvurusu, Almanya İkamet Yönetmeliği (Aufenthaltsverordnung) m. 31’e göre kurulan şirket üzerinden bir iş planı (business plan) hazırlayarak yapılabileceği gibi, şirket üzerinden istihdam sağlanacak profesyoneller için Almanya Mavi Kart (Blaue Karte) başvurusu şeklinde de gerçekleştirilebilir. Yapılacak başvuru türünün belirlenmesinde, başvuracak kişinin nitelikleri (eğitim durumu vs.) ile amacı önem arz etmektedir.
Almanya İkamet Yönetmeliği kapsamında vize ve oturum işlemleri hakkında daha detaylı bilgi almak için bu konuyla ilgili makalemizi inceleyebilirsiniz.
Almanya’da Şirket Kurarken Gerekli Olacak Bilgi ve Belgeler Nelerdir?
Kurulacak olan Şahıs Hissedarlı bir limited Sermaye Şirketinin kurulmasi icin özet ile gerekli olan bilgi ve belgelerin başlıcaları şunlardır:
-Şirket ortaklarının ve müdürlerinin isim ve soyisimleri,
-Doğum tarihi, Doğum yeri,
-Şahsi ikamet adresi,
-Şirket ortaklarının sermaye oranları,
-Şirketin ismi (aynı isimle birden fazla şirket bulunması mümkün olmadığından isim tespitinden önce araştırma yapılması gerekmektedir),
-Şirketin Almanya’daki merkez adresi,
-Şirketin Faaliyet alanı.
-Şirket Ana Sözleşmesi
Eğer Almanya’da kurulacak şirket, Türkiye’de faaliyet gösteren başka bir şirketin iştiraki olacaksa (yani Türkiye’deki bir ya da birden fazla şirketin ortaklığı ile Almanya’da şirket kurulacaksa) ayrıca aşağıdaki belgelere de ihtiyaç duyulmaktadır:
Türkiye’de mevcut şirketin;
-Şirket Ana Sözleşmesi,
-Resmî Gazete kuruluş, nevi değiştirme ve isim değişikliği ilanları,
-Faaliyet Belgesi,
-Ticaret ve Sicil Kayıt Belgesi,
-Son 6 Ayda alınmış kararlar,
-Şirket imza yetkilisi bilgileri.
-Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerinin bilgileri.
Resmî belgelerin apostilli olması gerekmektedir. Ayrıca belgeler Almanya’ da tanınmış Yeminli bir Tercüman tarafından tercüme edilmelidir.
-Uluslararası Ticaret Hukuku
-Şirket Birleşme ve Devralmaları
-Ticari Sözleşmeler
-Uluslararası Ticari Sözleşmeler
-Almanya Vergi Hukuku Desteği
-Almanya ve Türkiye Mevzuatlarına Uyum (Complaince)
-Borçlar Hukuku
-Eşya Hukuku
-İdare Hukuku
-Fikri Mülkiyet Hukuku
-Aile Hukuku
-Miras Hukuku
-Rekabet Hukuku
-Spor Hukuku
-Tahkim
Akıncı Legal olarak Almanya’da şirket kurmak isteyen firmalarımızın hukuki işlem süreçlerini organize ediyor, Alman yabancılar hukuku ve şirketler hukuku gibi alanlarda bilgi sağlıyor, üçüncü kişilerle yapacakları sözleşmelerde talep üzerine Türkiye’de veya Almanya’da görüşmelere katılıyor, sözleşme hazırlık safhasında hukuki destek sunuyoruz. Şirket kurulduktan sonra da uluslararası hukukun uygulanmasına ilişkin danışmanlık hizmeti veriyoruz.