Miras Hukuku Düzenlemeleri

Miras Hukuku Düzenlemeleri

Miras Hukuku Düzenlemeleri

Kişilerin malvarlıklarının sonraki nesillere intikalini düzenlemek ülkemizde önemli bir sorundur. Ölüm, düşünülmesi ve üzerinde konuşulması en zor gerçek olduğu için veraset (miras) düzenlemelerinin yapılması hep ötelenir. Diğer mirasçılar tarafından duyulması halinde dargınlıkların yaşanabileceğinden çekinilir. Bazen bu sebeple avukata dahi danışılmaz ve kulaktan duyma bilgilerle hatalı işlemler yapılır. Bunlar da çoğu zaman murisin vefatından sonra mahkemelerce iptal edilir.

Hukukumuzda asıl olan murisin tasarruf özgürlüğüdür. Yani kişi isterse mirasçılarından birisine kanuni payına nazaran daha az, diğerine daha fazla malvarlığı bırakabilir. Burada önemli olan saklı pay kurallarını ihlal etmemek ve muvazaalı işlemlerden kaçınmaktır. Fakat ne var ki uygulamada insanlarımız sıklıkla tam tersi yönde hareket etmektedir. Hukuka uygun şekilde malvarlığının bir kısmını mirasçısına bağışlayabilecekken, yapılan bağış işlemi tapuda satış gibi göstermekte ya da ölünceye kadar bakma akdi gibi sağlar arası sözleşmelerin arkasına niyetler gizlenmektedir. Buna hukukta muris muvazaası denmektedir. Gerçek irade ile gizli iradenin birbirine uymadığı hallerde ölümden sonra miras payı zedelenen mirasçılar muvazaa sebebiyle iptal davası açmakta ve yapılan tasarruf (devir) terekeye dönmektedir.

Bu gibi murisin iradesinin hilafına neticelenecek işlemlerden kaçınmak için mutlaka işlemler gerçekleştirilmeden önce hukuki danışmanlık alınmalı, eğer sağlar arası işlem yapılacaksa yapılan işlem ve murisin niyeti uygun bir vasiyetname ile açıklanmalı veya ölüm sonrası tasarruflar vasiyetname ile organize edilmelidir. Miras hukuku, hukukumuzda çok karşılaşılan ama az bilenen alanlardandır. Büromuz ortaklarından Dr. Bekir Akıncı miras hukuku üzerine uzmanlaşmış, doktora tezini “Mirasta Denkleştirme” gibi oldukça teknik bir alan üzerine hazırlamıştır. Bu kapsamda; murislerin gerçek iradelerinin ölümleri sorasında bozulmadan uygulanmasını temin etme maksadıyla gerekli olabilecek başta vasiyetname tanzimi olmak üzere, miras payının devri, mirastan feragat, mirasçılıktan çıkarma gibi ölüme bağlı tasarrufların metinlerini kaleme alıyor, ölüm sonrası sonuçlar da doğurabilecek sağlar arası tasarruflar da yapılıyorsa tüm süreçleri bir bütün olarak yönetiyoruz.


Paylaş :

Son Paylaşımlar :